V obci Čáb pri Nitre má o dva roky stáť fabrika na výrobu mliečnej detskej výživy

Memorandum o spolupráci štátu s britským investorom - firmou Midia Group podpísali 29. februára 2016 v Koliňanoch pri Nitre predseda vlády SR Róbert Fico, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek a zástupca investora Norman Patrick Turner.
 
Táto investícia prichádza práve v čase, keď si mliečna kríza na Slovensku píše svoju ďalšiu kapitolu o nepredlžovaní účinnosti kúpnych zmlúv pre niektorých prvovýrobcov mlieka, ktorých ročná produkcia je v objeme 30 miliónov litrov mlieka.
 
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík spolu s predsedom Zväzu prvovýrobcov mlieka na Slovensku Alexandrom Pastorekom túto investíciu vítajú. „Je to dobrá správa pre všetkých, ktorí sa mliekom zaoberajú. V budúcnosti by mohli mať perspektívu, kde by umiestňovali svoje mlieko. Pozitívne je aj to, že ak začne fungovať spracovateľské firma pri Nitre, tak sa spracovaním surového kravského mlieka odtiahne surovina mimo krajín EÚ, na tretie trhy do Číny,“ povedal pred novinármi Alexander Pastorek.
 
Podľa informácií Zväzu prvovýrobcov mlieka na Slovensku vyprodukovali v roku 2015 chovatelia dojníc 864 miliónov kg mlieka a stavy zvierat sa pohybovali na úrovni 135-137tisíc kusov. „Očakávame, že keď tu bude vízia stabilného odberateľa, tak farmári aspoň o niečo zvýšia svoje stavy zvierat,“ doplnil A. Pastorek.
 
 
Podľa predsedu SPPK Milana Semančíka sa však musíme nad riešením mliečnej krízy zamýšľať aj dnes. „Nemôžeme čakať do roku 2018, ale musíme situáciu riešiť okamžite. Do úvahy prichádzajú viaceré formy pomoci, o ktorých hovoríme už dlhodobo. Či už je to vytvorenie tretieho odbytového kanála, aby zariadenia v správe štátu nakupovali čerstvé domáce slovenského výrobky a surovinu, spustenie humanitárnej pomoci do tretích krajín, zvýšenie podielu predaja domácich výrobkov v obchodných reťazcoch alebo  finančná pomoc zo strany štátu. To sú možnosti, ktoré by mohli pomôcť odtiahnuť prebytočnú surovinu z nášho trhu,“ vyjadril sa predseda SPPK Milan Semančík. 
 
„Okolité štáty pripravujú pre farmárov rôzne stimuly. Krízu sme nezapríčinili my, tento stav spôsobilo zrušenie kvót v rámci EÚ, ruské embargo, nízky dopyt Číny. Očakávame, že rovnako ako okolité štáty, tak aj slovenská vláda podporí farmárov,“ povedal predseda Zväzu prvovýrobcov mlieka na Slovensku A.Pastorek. 
 
Firma chce investovať 98 miliónov eur a vytvoriť 320 nových pracovných miest. Spracovávať by mala 25% produkcie slovenských prvovýrobcov mlieka.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce