Ceny mäsa a mlieka klesli, drahší bol cukor a rastlinné oleje

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít. Prehľad budeme na stránke SPPK prinášať raz za mesiac, najbližšie počas druhého februárového týždňa s výsledkami za január 2016.
 
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.
 
» Index cien potravín FAO dosiahol v decembri 2015 priemerne 154,1 bodov, o 1,5 bodu (1 %) menej z revidovanej hodnoty v novembri, s medzinárodnými cenami všetkých potravinárskych komodít používaných pri výpočte indexu, okrem cukru a oleja. Bohaté zásoby poznačené slabým svetovým dopytom a posilňujúcim americkým dolárom sú hlavnými dôvodmi pre celkovú recesiu, ktorá dominovala v potravinových trhoch v roku 2015.
 
Za celý rok mal index priemernú hodnotu 164,1 bodov, takmer o 19 % menej ako v roku 2014, pričom ide o pokles už štvrtý rok za sebou.
 
» Index cien obilnín FAO zaznamenal v poslednom mesiaci roka 2015 v priemere 151,6 bodov, čo je takmer o dva body (1,3 %) menej od novembra 2015. Hlavným dôvodom poklesu sú očakávania väčších dodávok, ktoré pravdepodobne vstúpia na svetové trhy po odstránení vývozných daní v Argentíne. V decembri rovnako klesli ceny kukurice kvôli stagnujúcemu medzinárodnému dopytu. Cena ryže bola stabilná, svetové trhy zaznamenali aj zvýšený dopyt po aromatickej ryži.
 
V porovnaní s rokom 2014 klesol v roku 2015 Index cien obilnín o 29 bodov, alebo 15,4 %.
 
» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v decembri minulého roka v priemere 149,5 bodov, o 1,6 bodu menej (1 %) od novembra. Pokles ovplyvnilo najmä zníženie cien sušeného mlieka. Ceny masla a syrov ostali nezmenené. Slabý dopyt po sušenom mlieku viedol producentov zamerať na výrobu iných mliečnych komodít. Najväčší dopyt bol po masle, najmä na Blízkom východe, v Severnej Amerike a severnej Afrike. Jeho cena posilnila v decembri o viac ako 3 %. V Európskej únii možnosť predaja sušeného odstredeného mlieka do intervenčných zásob za garantovanú cenu tiež zvýšilo atraktivitu produkcie masla.
 
Index mal v roku 2015 v priemere 160,3 bodov, menej o 63,8 bodov (28,5 %) v porovnaní s rokom 2014. Ide o najnižšiu cenu od roku 2009.
 
 
» Index cien rastlinných olejov FAO mal v decembri 2015 v priemere 141,1 bodov, o 2,9 bodu (2,1 %) viac od novembra toho roka. Nárast spôsobil sójový olej, ktorého cena vyskočila na 6-mesačné maximá, čo odráža pretrvávajúce neistoty ohľadom brazílskej sójovej úrody; svetové trhy zároveň očakávajú zvýšenie a stabilizáciu celosvetového dopytu po tejto komodite. Naproti tomu medzinárodné ceny palmového oleja zostali stabilné, pretože obavy z možného poklesu produkcie v juhovýchodnej Ázii boli vyvážené slabým dopytom globálneho dovozu. 
 
Priemerná hodnota indexu za rok 2015 bola 147 bodov, o 19 % menej oproti roku 2014, čo predstavuje 9-ročné minimum.
 
» Index cien mäsa FAO vykazoval v priemere 152,1 bodov v decembri 2015, čo je o 3,5 bodov (2,2 %) menej z jeho revidovanej hodnoty v novembri. Cenovo najviac prepadli jahňacie, hovädzie a bravčové mäso. Znížený dopyt v Spojených štátoch po hovädzom mäse zintenzívnil hospodársku súťaž na iných trhoch. Naopak, v Európskej únii spôsobila zvýšená spotreba bravčového mäsa pokles domácich aj exportných cien.
 
Index cien mäsa dosiahol v priemere 168,4 bodov, čo je o 29,9 bodov (15,1 %) menej oproti roku 2014. Rok 2014 bol rekordným rokom, minulý rok bol zase s najnižšou cenou od roku 2010.
 
» Index cien cukru FAO mal v decembri v priemere 207.8 bodov,o 1,3 bodu (0,6 %) viac ako v novembri. Medzinárodné ceny cukru naďalej ovplyvňovali obavy nad oneskorením úrody v juhocentrálnej produkčnej oblasti v Brazílii, ktorú postihli nadmerné zrážky. Pravdepodobné je aj zníženie úrody cukru v iných hlavných producentských krajinách, najmä v Indii, Thajsku a Južnej Afrike.
 
Celkovo zaznamenal index cien cukru v roku 2015 v priemere 190,7 bodov, o 21 % menej ako v roku 2014.
 

Zdroj: www.fao.org
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce