Kažimír a Babiš dohadovali boj proti podvodom s DPH

Česko a Slovensko chcú od Európskej komisie voľnú ruku v boji proti daňovým podvodom. Žiadajú, aby im umožnila zaviesť systém samozdanenia pri DPH v obchodovaní s mäsom. Dôvodom je veľký objem podvodov v tomto segmente trhu medzi oboma krajinami. Spoločný postup ohlásili 11. 1. po stretnutí v Bratislave ministri financií SR a ČR Peter Kažimír a Andrej Babiš.  
 
Samozdanenie znamená prenos daňovej povinnosti z dodávateľa na odberateľa, čím sa môže zamedziť rozsiahlym daňovým podvodom. Na Slovensku sa aktuálne využíva napríklad v stavebníctve.  
 
 
Zoznam komodít  
 
"Budeme sa snažiť spoločne o rozširovanie zoznamu komodít, kde by sme mohli systémovým spôsobom zamedziť únikom na DPH. Máme vytipované mäso, hovoríme o daňových únikoch v objeme niekoľko desiatok miliónov eur, kde sú jasne identifikované česko‑slovenské prvky," priblížil Kažimír.  
 
Zoznam by chceli rozšíriť aj o ďalšie komodity. Podľa Kažimíra sa v diskusii objavujú napríklad telekomunikačné služby, obchodovanie s repkovým olejom či služby marketingu a reklamy. Ďalej by sa o ňom malo rokovať na úrovni štátnych tajomníkov. Andrej Babiš upozornil, že každý rok sa v Európskej únii nezaplatí na DPH 170 miliárd eur. 
 
 
 Flexibilita štátov  
 
"Prišli sme s návrhom kompetencie vlád v reverse charge a chceme, aby nám Brusel dal tú kompetenciu. Aby sme sa nemuseli pýtať na všetko v Bruseli, pretože my vieme dobre, ako bojovať proti daňovým podvodom. Zatiaľ nie sme úspešní, ale určite to chceme ďalej presadzovať. Pevne verím, že nakoniec ministrov financií a úradníkov presvedčíme, že by nám mali dať tie kompetencie," zdôraznil. Téma by mala byť na programe piatkového stretnutia ministrov financií (Ecofin).  
 
Babiš tiež naznačuje, že pomôcť s problémom daňových podvodov v EÚ by mohlo aj nadchádzajúce slovenské Predsedníctvo. Kažimír je presvedčený, že Slovensko a Česko môžu byť v najbližších rokoch motorom vzájomnej spolupráce daňových a colných správ v tomto priestore.  
 
 
Vieme, kde sú problémy  
 
"My v jednotlivých krajinách najlepšie vieme, kde nás päta tlačí a keďže nám ide o peniaze nás všetkých, chceme mať možnosť, s Bruselom alebo bez Bruselu, čo najrýchlejšie a najflexibilnejšie reagovať. Nejde tu o preberanie kompetencie alebo potlačovanie práv ďalších krajín," ubezpečil.  
 
Slovenský minister financií vyčíslil, že v oblasti obchodovania s mäsom identifikuje štát daňové úniky v niekoľkých prípadoch v objeme takmer 60 miliónov eur. "Tak, ako to bolo v minulosti v prípade obchodovania s obilím, v prípade zavedenia reverse charge zo dňa na deň tento typ daňových podvodov zmizol zo svetla sveta. Týchto napríklad 60 miliónov eur by nemohlo byť ohrozených a potenciál je určite ešte väčší."   

 

zdroj: www.euractiv.sk

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce