Komuniké zo stretnutia V4

Zástupcovia maďarskej agrárnej komory (NAK), Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), Národnej rady poľnohospodárskych komôr Poľska (KRIR) a Agrárnej komory Českej republiky (AKČR) sa zúčastnili 59. rokovania agrárnych komôr krajín Vyšehradskej skupiny (V4), ktoré sa konalo v meste MÁD (Maďarsko) v dňoch 25. a 26. novembra 2015.
 
 
Ukončenie mliečnych kvót vytvára nové príležitosti pre určitých výrobcov mlieka, ale potenciálne ohrozuje existenciu iných. Ukončenie kvót spolu s ruským embargom spôsobilo zásadný pokles nákupných cien v našich krajinách. Situácia sa ďalej komplikuje slabou tohoročnou úrodou krmovín a vzhľadom k aktuálnemu stavu kukurice je takisto možné očakávať nárast cien jadrových krmív. To zvýši náklady farmárov bez nádeje na zvýšenie ich príjmov v krátkom čase.
 
Navyše, situácia v sektore bravčového mäsa je kritická vo všetkých V4 krajinách. Účastníci V4 stretnutia žiadajú Európsku Komisiu, aby urýchlene prijala účinné opatrenia, nakoľko konkurencieschopnosť sektoru mlieka a bravčového mäsa v krajinách V4 je závažne oslabená. Aktuálna situácia predstavuje vážne ohrozenie budúcnosti výroby mlieka a bravčového mäsa nielen v krajinách V4, ale takisto vo väčšine krajín EÚ.
 
Predstavitelia agrárnych komôr Vyšehradskej skupiny diskutovali o aktuálnej situácií poľnohospodárstva a potravinárskeho priemyslu v týchto krajinách v súvislosti so správou WHO, ktorá spolu s ruským zákazom dovozu bravčového mäsa vyvolala závažné problémy na trhoch so živočíšnymi komoditami. Nepovažujeme za správne prisudzovať zvýšené rakovinotvorné účinky len jednej špecifickej skupine potravín. Rakovinotvornosť je komplexnou záležitosťou a závisí na interakcii niekoľkých ďalších faktorov. Naše stravovacie návyky a reakcie nášho organizmu na potraviny, ktoré jeme, sa môžu značne líšiť a veľmi závisia na celkovom spôsobe života človeka, jeho genetických predpokladoch, na mieste, v ktorom žije, na veku jedinca a jeho získaných stravovacích návykoch. Je preto veľmi dôležité, aby producenti v spolupráci so spracovateľmi a maloobchodom eliminovali negatívne dopady správy pomocou zvýšeného účinného spoločného marketingového úsilia a aby im bola za týmto účelom poskytnutá zodpovedajúca podpora, aby mohli spomaliť, prípadne zvrátiť negatívny trend poklesu spotreby mäsa, čo je jav, ktorý môžeme sledovať už niekoľko rokov.
 
S cieľom riadne informovať zákazníkov a tiež z hľadiska ochrany pôvodu, považujeme za dôležité zabezpečiť úplné a spoľahlivé informácie o produktoch. Miešanie čínskeho medu v priemyselnej kvalite do medu od výrobcov z krajín EÚ a zvyšujúci sa podiel na trhu podobných falšovaných výrobkov považujme za neprijateľné, a vyzývame preto na prijatie prísnejších pravidiel na ochranu našich výrobcov a spotrebiteľov.
 
 
Druhým bodom na programe rokovania bola diskusia na tému pozemkovej dane a poľnohospodárskych prenájmov v našich krajinách. Všetci účastníci sa zhodli, že poľnohospodárske pozemky by mali zostať vo vlastníctve a v užívaní poľnohospodárov.
 
Ďalším bodom rokovania bola problematika klasifikácie "veľkých podnikov". Z dôvodov oneskorenia v adaptácii moderných technológií efektivita práce stredoeurópskych potravinárskych spoločnosti zaostáva za rozvinutými európskymi krajinami. Hoci subjekt môže počtom zamestnancov (>250) spĺňať kritérium veľkého podniku, ak vezmeme do úvahy jeho čisté ročné tržby alebo celkový obrat, v európskom porovnaní dosahujú tieto subjekty iba úrovne malých či stredných podnikov. Z toho vyplývajú pomerne značné nevýhody pre potravinárske spoločnosti v strednej Európe, pretože tým automatický strácajú nárok na niektoré druhy pomoci. Žiadame preto Európsku komisiu, aby pri hodnotení veľkosti podnikov zvážila celkom tri kritériá (počet zamestnancov, ročné tržby, obrat) a ako veľké podniky hodnotila iba tie, ktoré určené prahy prekročia u všetkých kritérií.

V bode 4 a 5 programu schôdze boli diskutované dotačné podpory na úrovni EÚ a národné dotácie a predstavitelia agrárnych komôr krajín V4 si vymenili informácie ohľadom alokácie programu rozvoja vidieka. V tejto súvislosti by sme chceli zdôrazniť, že národné dotácie a európske dotácie môžu byť veľkým prínosom pre odvetvie živočíšnej výroby, ktoré čelí sérii problémov a dodatočná podpora tak môže zmierniť napríklad súčasnú krízu v odvetví výroby mlieka, a preto je zacielenie dotácií tým najvhodnejším spôsobom zásadné pre zmiernenie napätia na trhu.
 
Predstavitelia poľnohospodárskych krajín V4 zastávajú rovnaký názor, že rozhodnutie Európskej komisie preskúmať všetku legislatívu týkajúcu sa nehnuteľností, ktorá sa uplatňuje iba v nových členských štátoch je diskriminačné. Dohodli sa, že je nevyhnutná spoločná iniciatíva na zabránenie takejto aktivite.
 
Účastníci sa dohodli, že ďalšia schôdza krajín V4 sa uskutoční v Poľsku, pričom presný termín bude včas stanovený.
 
Komuniké bolo vytlačené v šiestich originálnych kópiách. Každá delegácia dostala jednu kópiu a jedna bola odoslaná do COPA-COGECA a jedna Európskej komisii.

Mád, 26. novembra 2015
                                                                                                                                                                                    
Podpísaní:
Balázs GYŐRFFY, predseda NAK
Milan Semančík, predseda SPPK
Václav Suchan, ústredný riaditeľ AKČR
Miroslaw Borowski, podpredseda KRIR
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce