V Seliciach úradovala kráľovná polí

Kukurica bolo slovo, ktoré sa 8. októbra 2015 najčastejšie skloňovalo v Seliciach, v okrese Šaľa. Združenie dodávateľov pôdohospodárskej techniky v SR, Zväz pestovateľov a spracovateľov kukurice, Roľnícke noviny a spoločnosť AGRO Divízia Selice v ten deň zorganizovali ďalší ročník podujatia Dni poľa kukurice, ktoré si z roka na rok nachádza čoraz viac svojich fanúšikov z radov odbornej verejnosti.
 
 
V tomto roku sa kráľovnej polí, ako sa v poľnohospodárskom žargóne kukurici hovorí, príliš vládnuť nedarilo. Ako povedal v úvode Dňa poľa kukurice ústredný riaditeľ Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jozef Artim, v tomto rok kukurica nie je tým artiklom, ktorý poľnohospodárov zachráni. „Jedine snáď vtedy, keby výkupné ceny boli dvojnásobné, ako sa v súčasnosti rysujú. Avšak o výkupných cenách sa má hovoriť až vtedy, keď je zber plodín na konci. Z celoslovenských štatistík, ktoré SPPK posielajú aj regionálne komory, vyplýva, že v tomto roku bude veľmi veľký prepad v úrode. Odhadujeme to na 30-40% v rámci celého Slovenska“, prihovoril sa návštevníkom podujatia ústredný riaditeľ SPPK.
 
 
Vedenie SPPK absolvovalo v týchto dňoch stretnutie s vedením Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Hlavnou témou rokovania boli priame platby a termíny ich vyplácania. Ústredný riaditeľ SPPK Jozef Artim poľnohospodárom v Seliciach tlmočil termíny, o ktorých hovorilo vedenie PPA: do 31.októbra by mala prejsť druhá krížová kontrola, k 30. novembru by mala byť známa presná sadzba a rozhodnutia sa budú vydávať od 3. decembra 2015. Cieľom je vyplatiť 90% financií do 15. decembra (do uzávierky Štátnej pokladnice).
 
 
Počas Dňa poľa kukurice sa návštevníkom predviedli desiatky poľnohospodárskych strojov. Súčasťou podujatia bola aj prehliadka 170 hybridov kukurice, ktoré vystavovalo sedemnásť osivárskych spoločností.
 
 
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce