19. dožinkové slávnosti levického okresu

Poľnohospodári z levického okresu si 25. septembra 2015 prevzali dožinkové vence ako poďakovanie za tohtoročnú úrodu. Predseda RPPK Levice Milan Halmeš sa v úvodnom príhovore poďakoval všetkým poľnohospodárom, ktorí sa aj v náročných ekonomických podmienkach pričinili o to, že tohtoročná úroda hustosiatych obilnín v okrese Levice sa nesie v znamení slušných výnosov.
 
 
Sezónu poznačili výkyvy počasia a sucho. V minulom roku sme sa na nedostatok vlahy v pôde nesťažovali a opäť sme v tomto roku museli skôr skloňovať slová ako sucho, teplo a nedostatok vody. Každý mesiac od februára 2015 bol pod normálom priemerných zrážok. V rozhodujúcom období na tvorbu úrody od apríla do augusta bolo iba 154 mm zrážok, keď v roku 2014 to bolo 2,2 násobne viac - 339 mm. Deficit bol až 132 mm, čo je 65 % z normálu“, uviedol M. Halmeš.
 
 
 
Výsledky žatvy za RPPK Levice:
 
Zberová plocha ozimnej pšenice podľa ŠÚ bola 31 151 ha, dosiahnutý výnos je 5,48 t/ha.
-          rekord pestovateľa nad 500 ha: PD Čata 7,02 t/ha
-          rekord pestovateľa do 500 ha: PD Pohronský Ruskov 8,49 t/ha
 
Zberová plocha jačmeňa jarného bola 9 255 ha s priemernou úrodou 4,97 t/ha.
-          Rekord pestovateľa nad 250 ha: PD Želiezovce 6,56 t/ha
-          Rekord pestovateľa do 250 ha: SHR Ján Jelen, Nová Dedina 7,49 t/ha
 
Zberová plocha ozimného jačmeňa bola 4 286 ha s dosiahnutou úrodou 5,36 t/ha.
- rekord pestovateľa nad 100 ha: PD Veľký Ďur 6,67 t/ha
- rekord pestovateľa do 100 ha: SHR Ján Jelen, Nová Dedina 7,08 t/ha
 
Úroda ozimnej repky bola pre nízku úrodu len 2,69 t/ha.
- rekord pestovateľa nad 250 ha: PD Veľký Ďur 3,73 t/ha
- rekord pestovateľa do 250 ha: SHR Mária Kollárová, Hronské Kľačany 3,59 t/ha
 
 
Medzi hostí 19. dožinkových slávností patril aj podpredseda SPPK Alexander Pastorek a ústredný riaditeľ SPPK Jozef Artim. Alexander Pastorek počas podujatia zdôraznil, že poľnohospodárstvo je oblasťou národného hospodárstva, kde sa výsledky nerodia jednoducho. „Opakovali sa dva roky po sebe, keď poľnohospodári v oblasti hustosiatych obilnín dosiahli vynikajúce výsledky. Dnes, keď sa pozrieme na speňažovanie tohtoročnej úrody hustosiatych obilnín, situácia nie je veľmi priaznivá. Druhý rok za sebou sú ceny kvalitnej potravinárskej pšenice či sladovníckeho jačmeňa veľmi nízke a podobná situácia je aj v okolitých krajinách“, uviedol A. Pastorek.
 
Poľnohospodári, a to nielen z levickej oblasti, teraz očakávajú, ako dopadne zber jesenných plodín. Z regiónov hlásia podpriemerné úrody kukurice či krmovín – čo je výsledok letných horúčav a sucha.
 
 
Okrem toho však podľa predsedu Levickej RPPK Milana Halmeša stojí za pozornosť aj fakt, ktorý charakterizuje slovenské poľnohospodárstvo. „Stále viac a viac cítime na Slovensku ústup z pozície potravinovej bezpečnosti, čím si znižujeme domácu výrobu a predaj národných potravín a nevyužívame potenciál, ktorý nám dáva naša krajina pre výrobu zdravých, kvalitných a dostupných potravín. Potom je aj na zamyslenie, že aj za takýchto podmienok dokážeme svojimi schopnosťami tak dobre, ľahko a lacno vyrábať a spracovávať potraviny, že pomaly už pre spotrebiteľa – občana majú potraviny len minimálnu hodnotu aj pri jeho nie vysokých príjmoch. Pre občana je dôležitejší a má pre neho vyššiu hodnotu signál s mobilom v ruke ako krajec chleba alebo pohár mlieka“, uzavrel predseda RPPK Levice Milan Halmeš.
 
 
Prečítajte si tiež:
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce