Spoznali sme víťazov 10. ročníka HOVORME O JEDLE
Jubilejný 10. ročník súťažno-vzdelávacieho projektu HOVORME O JEDLE vyvrcholil slávnostným odovzdávaním cien v bratislavskom Hoteli Carlton. Tento rok sa do tradičného podujatia zapojilo rekordných 559 základných škôl zo Slovenska.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
EK schválila strategický plán spoločnej agropolitiky
Cieľom strategického plánu Slovenska je podľa MPRV zvýšiť konkurencieschopnosť a odolnosť poľnohospodárskeho sektora za súčasnej ochrany prírodných zdrojov.
Tlačový odbor SPPK, TASR
Na návšteve v Združení chovateľov rýb na Slovensku
Aj napriek extrémnemu suchu sa naši spotrebitelia nemusia obávať toho, že by na Vianoce bol nedostatok kaprov. Na Slovensku vyprodukujeme približne 30 % z našej spotreby kaprovitých rýb, kým zvyšných 70 % musíme dovážať.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Monitoring jesenných prác (aktuálne k 24.11.2022)
K záveru 45. týždňa bol vo väčšine regiónov ukončený zber slnečnice (100 %), zemiakov (99 %), sóje (99 %) a kukurice na siláž (103 %).
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Výzva MPRV SR na podporu potravinárskeho sektora v dôsledku agresie Ruska voči Ukrajine
Pôdohospodárska platobná agentúra zverejnila výzvu na predkladanie žiadostí na opatrenie štátnej pomoci na podporu potravinárskeho sektora v dôsledku agresie Ruska proti Ukrajine.
PPA
Konferencia „...aby každý absolvent mal uplatnenie...“
Dňa 27.9.2022 usporiadala Rada zamestnávateľov pre odborné vzdelávanie a prípravu, ktorej členom je aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, v AC Hotel by Marriott Bratislava Old Town VIII. ročník konferencie k transformácii odborného vzdelávania a prípravy pod názvom „...aby každý absolvent mal uplatnenie...“.
Odborné vzdelávanie a príprava
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 3. štvrťroku 2022
V 3. štvrťroku 2022 pracovalo v potravinárskom priemysle 32 087 zamestnancov. Oproti 3. štvrťroku 2021 sa stav zamestnancov zvýšil o 652, čo predstavuje zvýšenie o 2,1 %.
Veronika Vigašová, Odbor potravinárstva a obchodu
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 3. štvrťroku 2022
V 3. štvrťroku 2022 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 1 203 EUR, čo predstavuje zvýšenie priemernej mesačnej mzdy o 74 EUR oproti sledovanému obdobiu v roku 2021.
Veronika Vigašová, Odbor potravinárstva a obchodu
Monitoring jesenných prác (aktuálne k 16.11.2022)
K záveru 45. týždňa bol vo väčšine regiónov ukončený zber slnečnice (100 %), zemiakov (99 %), sóje (99 %) a kukurice na siláž (103 %).
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Poľnohospodári a potravinári vítajú možnosti väčšej podpory
Pýtali sme sa našich členov, ako hodnotia navýšenie zdrojov do agropotravinárstva. Kam nasmerujú svoje projekty? Dozviete sa v ankete.
Jana Holéciová, Matej Korpáš, SPPK
Do pozornosti
Predseda SPPK v relácii Ide o pravdu
Poľnohospodári sa chystajú do Bruselu, budú protestovať pre situáciu s ukrajinským obilím. Môže nám zasadiť ranu z milosti. O aktuálnom dianí v sektore diskutoval v relácii Ide o pravdu predseda SPPK Emil Macho.
Jarné práce v 17. týždni (aktuálne k 2.5. 2023)
V 17. týždni jarné práce prebiehali nerušene najmä na západnom a juhovýchodnom Slovensku. Práce prerušoval dážď len na východe Slovenska. Poľnohospodári pokročili s osevom plodín a zakladaním biopásov.
Stanovisko SPPK k aktuálnej politickej situácii
Slovenskí poľnohospodári a potravinári sa stali vazalmi absurdnej politickej situácie. Stav je natoľko vážny, že rezort musí riadiť skutočný odborník rešpektovaný medzi poľnohospodármi a potravinármi, ktorý nebude mať čas na zaúčanie sa.
EÚ zakázala dovoz štyroch agroproduktov z Ukrajiny do piatich krajín
Nové opatrenia riešia obavy poľnohospodárov v členských štátoch susediacich s Ukrajinou, ale majú zároveň pomôcť Ukrajine vyvážať agroprodukty aj počas vojnového stavu.
Dovoz a vývoz agropotravinárskych výrobkov v januári 2023
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v januári 2023 bolo pasívne v objeme – 177,4 mil. EUR, v porovnaní s minulým rokom sa zvýšilo o 19,4 mil. EUR /12,3 %/.