Aj my môžeme pomôcť v boji proti nekalým obchodným praktikám
Verejná konzultácia Európskej komisie k fungovaniu potravinového reťazca má byť podkladom k príprave opatrení na zlepšenie postavenia poľnohospodárov. Dotazník je prístupný už aj v slovenskej verzii.
MPRV SR
Žatva na väčšine Slovenska ukončená, prebieha príprava pôdy pod oziminy
V 34. týždni bola žatva na väčšine Slovenska ukončená, vo vyššie položených okresoch žatva postupne končí. Po zbere obilnín poľnohospodári vykonávajú prípravu pôdy pod oziminy. Zberové a pozberové práce spomalili dažde na väčšine územia Slovenska.
Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. polroku 2017
V 1. polroku 2017 v potravinárskom priemysle pracovalo 31 044 zamestnancov. Oproti 1. polroku 2016 sa stav zvýšil o 1 581 zamestnancov, čo predstavuje 5,4 %.
Tatiana Belová, Odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. polroku 2017
V 1. polroku 2017 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 882 EUR. Oproti 1. polroku 2016 to predstavuje nárast o 8,3 %.
Tatiana Belová, Odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Deň cukrovej repy v Seliciach
Cukrová repa na Slovensko patrí. Je to jediná plodina, ktorá sa pestuje na výmere dvoch desiatok tisíc hektárov a celú úrodu dokážeme aj spracovať. Nech sa teda pestovateľom, ale aj spracovateľom v kampani darí.
Jarmila Dubravská, zástupca SPPK v EHSV
Seminár ÚHS bude už v októbri
Únia hydinárov Slovenska aj v tomto roku organizuje na Podbanskom odborný seminár určený chovateľom hydiny, spracovateľom, výrobcom krmív, dodávateľom technológii a ďalším odborníkom. Seminár sa uskutoční 3. októbra.
Únia hydinárov Slovenska
Žatevný monitoring - 33. týždeň
V 33. týždni bola žatva v južných okresov ukončená, vo väčšine severných okresov postupne vstupuje do záverečnej fázy.
Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
O duálnom vzdelávaní aj v lete
V rámci kampane so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania sa v stredu 23. augusta uskutočnila diskusia o možnostiach vzdelávania v systéme duálneho vzdelávania v agropotravinárskom odvetví. Hosťom diskusie bol predseda PD Mestečko Peter Ježo, ktorý má s duálom aktívnu skúsenosť.
Matej Korpáš, Tlačový odbor SPPK
Je potrebné dovážať vajcia na Slovensko?
Priemerný počet nosníc sa v roku 2016 na Slovensku medziročne zvýšil o 1,8 % na hodnotu 6 198,8 tis. Ks. Priemerná znáška na 1 sliepku sa zvýšila medziročne o 1,3 % na 200,2 ks.
Únia hydinárov Slovenska
Deň otvorených dverí v Emilových sadoch
RPPK Nové Zámky Vás pozýva na Deň otvorených dverí v Emilových sadoch, ktorý sa uskutoční 26. augusta 2017 v čase od 10:00 hod. Pre návštevníkov je pripravených množstvo atrakcií. Pozvánku nájdete v článku.
RPPK Nové Zámky
Do pozornosti
Zasadalo Predstavenstvo SPPK
Členovia Predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory sa v Hurbanove stretli na prvom tohtoročnom rokovaní.
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v potravinárskom priemysle v roku 2019
V roku 2019 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 1 043 EUR. Oproti roku 2018 to predstavuje nárast o 8,3 %.
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v potravinárskom odvetví v roku 2019
V roku 2019 pracovalo v potravinárskom priemysle 32 066 zamestnancov. Oproti roku 2018 sa stav znížil len o 4 zamestnancov.
Dovoz a vývoz agropotravinárskych výrobkov za mesiace január až november 2019
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január až november 2019 bolo pasívne v objeme -1 665,3 mil. EUR, v porovnaní s minulým rokom sa zvýšilo o 149,8 mil. EUR /9,9 %/.
Únia nemeria a dostatočne neznižuje riziká používania pesticídov, tvrdia audítori EÚ
Agropolitika EÚ podľa správy Európskeho dvora audítorov nemá účinné opatrenia, ktoré by poľnohospodárov odrádzali od používania pesticídov na ochranu rastlín namiesto toho, aby sa obrátili na nechemické alebo alternatívne metódy.