Čaká nás harmonizované európske označovanie potravín, tento trend je zbytočné predbiehať národnou schémou
Návrh Potravinového semaforu, ktorý bol predložený do Národnej rady Slovenskej republiky, znamená snahu o vytvorenie národnej schémy označovania potravín, ktorá si bude o pár rokov konkurovať s európskou.
SPPK, PKS
Dosiahli sme totálne dno
Nezvyknem často zverejňovať svoje osobné statusy a názory, ale dnes chcem a ako predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a slovenský poľnohospodár aj musím.
Emil Macho, predseda SPPK
Povinnosti pre zamestnávateľov v súvislosti s novými nariadeniami
Od 1. septembra 2020 až do odvolania sú zamestnávatelia, resp. prevádzkovatelia prevádzky zariadení, v ktorých dochádza k zhromažďovaniu osôb, povinní pri vstupe na pracovisko alebo do priestorov prevádzky od pracovníkov prichádzajúcich z rizikových krajín požadovať preukázanie splnenia povinnosti absolvovať izoláciu v domácom prostredí.
Miroslava Kosibová, Legislatívny odbor
Výzvou za slovenskú pôdu
687 signatárov výzvy upozorňuje politikov na svoj zásadný nesúhlas so spôsobom zmeny nájmu za poľnohospodársku pôdu a určením jeho výšky.
Jana Holéciová, hovorkyňa
Predseda SPPK v dueli s rezortným ministrom
Hlavnými témami debaty boli dodatky k nájomným zmluvám od SPF, príprava komplexných pozemkových úprav či dianie na rezortnom ministerstve.
Tlačový odbor
Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov v januári až júni 2020
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v januári až júni 2020 bolo pasívne v objeme – 932,7 mil. EUR, v porovnaní s minulým rokom sa zvýšilo o 42,0 mil. EUR /4,7 %/.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Komplexná pozemková reforma ako nutná podmienka obnovy hospodárstva SR
V čase, keď na národnej i európskej úrovni prebieha diskusia o spôsoboch obnovy a oživenia hospodárstva EÚ, o potrebných reformách a zmysluplnom využití európskych prostriedkov, chceme upozorniť na neuspokojivý stav, v akom sa v Slovenskej republike nachádza pozemkové vlastníctvo.
AZZZ SR, SPPK
Prosba o pomoc
Liptovskí poľnohospodári spolu s SPPK prosia odbornú verejnosť o pomoc pre RD Dovalovo.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
EÚ spustila konzultácie o akčnom pláne ekologického poľnohospodárstva
Európska komisia v piatok spustila verejnú konzultáciu o budúcom akčnom pláne pre ekologické poľnohospodárstvo. Ide o odvetvie, ktoré bude zohrávať dôležitú úlohu pri dosahovaní ambícií Európskej zelenej dohody a cieľov stanovených v stratégii "z farmy na stôl" a stratégii pre biodiverzitu.
TASR
Pestovatelia od ministerstva pôdohospodárstva očakávajú riešenia. Tie neprichádzajú, a preto uvažujú o ukončení pestovania
Zeleninári, ovocinári, zemiakari, vinohradníci a vinári už niekoľko rokov poukazujú na slabý záujem štátu o oblasť špeciálnej rastlinnej výroby.
Zväz zeleninárov a zemiakarov Slovenska, Ovocinárska únia SR, Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska
Do pozornosti
Pracovná skupina pre osivá, 14. júna 2021
Výmena názorov na odhady produkcie, situáciu na trhu, dopad pandémie a brexit, Nové genomické techniky (NGTs), Prieskum smerníc EÚ o osive a rozmnožovacom materiále rastlín a iné
Na pravý slovenský burčiak si ešte chvíľu počkáme
Slovenskí vinohradníci a vinári upozorňujú, že burčiak, ktorý si od 15. augusta budú môcť spotrebitelia kúpiť, ešte určite nebude zo zrelého slovenského hrozna.
Schvaľovanie žiadostí o doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky pre rok 2021
Pôdohospodárska platobná agentúra dňa 30.07.2021 zahájila schvaľovanie žiadostí o doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky pre rok 2021. Predmetom týchto žiadostí je platba na dojčiace kravy nad 24 mesiacov, ovce a kozy nad 12 mesiacov.
Výzva na zelenú naftu 2021
Pôdohospodárska platobná agentúra oznamuje žiadateľom, že zverejnila Výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie štátnej pomoci vo forme úľav na environmentálnych daniach v zmysle Schémy štátnej pomoci č. SA.62978. Výzva je otvorená od 16. augusta 2021 do 17. septembra 2021.
Ako zvýšiť odolnosť potravinových systémov
Koncom júna vedci z Wageningenskej univerzity a výskumného centra na základe doterajšieho výskumu odolnosti potravinových systémov identifikovali štyri prevládajúce faktory odolnosti voči budúcim šokom.