Webinár k podávaniu žiadostí na doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky na rok 2022
SPPK pripravuje pre svojich členov (aj nečlenov) webinár k podávaniu žiadostí na doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky na rok 2022, s cieľom predchádzať chybám pri podávaní žiadostí. Školenie sa uskutoční online formou v pondelok 21. februára o 13:30 hod.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Školenie poľnohospodárov V4 v technikách ochrany životného prostredia a hospodárenia s pôdnou vodou
V roku 2020 skupina štyroch univerzít s poľnohospodárskym zameraním v štátoch Visegradskej štvorky vytvorila teoretickú platformu realizácie projektu „Zvýšenie povedomia, vzdelávania a zlepšenia regionálnych stratégií v oblasti ochrany životného prostredia, zmeny klímy a udržateľného rozvoja“.
SPÚ v Nitre
Neustály rast výrobných nákladov v chove hydiny
Hydinári na tlačovej besede: Situácia na Slovensku v chove a spracovaní hydiny je dlhodobo nepriaznivá a naďalej sa aj v roku 2022 zhoršuje.
Únia hydinárov Slovenska
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v potravinárstve v roku 2021
V roku 2021 pracovalo v potravinárskom priemysle 31 536 zamestnancov. Oproti roku 2020 sa stav zamestnancov zvýšil o 173.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v potravinárstve v roku 2021
V roku 2021 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 1 158 EUR. Oproti roku 2020 to predstavuje nárast o 4,8 %.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Cukru bude dostatok pre všetkých, jeho dovoz je zbytočný
Hoci bola cukrovarnícka kampaň v sezóne 2021/2022 obzvlášť náročná, ostaneme naďalej sebestační v produkcii cukru. Dovozy cukru z cudziny sú z hľadiska zásobovania obyvateľstva zbytočné.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Slovenskí vinári: Obchodníci zneužili pandémiu, profitujú zo svojho dominantného postavenia
Obchodné reťazce postupne zvyšujú predajné ceny slovenských vín, našim vinárom sa však ceny, za ktoré predávajú víno obchodníkom nezvýšili už tri roky po sebe. Obchodníci v čase pandémie profitujú zo svojho dominantného postavenia v dodávateľsko-odberateľskom vzťahu, a tak likvidujú slovenských výrobcov vín.
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska
Na návšteve: U člena Predstavenstva SPPK Igora Jakubičku
„Jeden z mojich kamarátov predsedov, ktorý úplne zrušil živočíšnu výrobu pred 20 rokmi, tvrdí, že predsedovia, ktorí robia dlhodobo vedome stratu v živočíšnej výrobe, by mali byť trestne stíhaní. Takže ja a aj mnohí ďalší poľnohospodári by sme mali byť podľa tohto tvrdenia už dávno v base,“ hovorí predseda PD DEVIO Nové Sady a člen Predstavenstva SPPK Igor Jakubička.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Podpor svoj odbor - 2. ročník
SPPK pokračuje v motivovaní žiakov ZŠ k štúdiu na stredných odborných školách agropotravinárskeho zamerania. Druhý ročník projektu Podpor svoj odbor finišuje s vyhodnotením samotnej súťažnej časti projektu a aj s ochutnávkou natočených videí medzi žiakmi ZŠ.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Osobitný režim pre sektor poľnohospodárstva a potravinárstva
Podľa vyhlášky ÚVZ SR č. 7/2022 spadajú osoby pôsobiace v sektore poľnohospodárstva, potravinárstva a obchodu s potravinami do osobitného režimu. Platí teda pre nich výnimka z karantény. Doplnenie pracovníkov v agropotravinárstve do osobitného režimu došlo po požiadavke predsedu SPPK na krízovom štábe MPRV SR 1.2. 2022.
SPPK
Do pozornosti
Aj tento rok sme pomohli, aby bol svet o trochu lepší
Aj tento rok sme sa zapojili do charitatívneho projektu MISIA, ABY BOL SVET LEPŠÍ, ktorý pomáha deťom v liečbe s rôznou formou zdravotného handicapu.
Poľnohospodári vítajú odškodnenie za sucho
Extrémne sucho v tomto roku výrazne ovplyvnilo našich pestovateľov a najmä chovateľov. Rýchla pomoc v celkovej výške 50 mil. eur pomôže na istý čas zastabilizovať počty hospodárskych zvierat.
Vláda dá na zmiernenie dosahov sucha na živočíšnu výrobu 50 mil. eur
Na zmiernenie dosahov sucha na živočíšnu výrobu pôjde 50 miliónov eur. Vyplýva to z materiálu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorý v stredu schválil vládny kabinet.
Nový online magazín hydinárov
V snahe zvýšiť povedomie spotrebiteľskej verejnosti o slovenskom hydinovom mäse, vajciach a hydinových výrobkoch, s dôrazom na ich pôvod a kvalitu, spustila Únia hydinárov Slovenska v auguste nový online magazín na stránke www.slovenskahydina.sk.
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 2. štvrťroku 2022
V 2. štvrťroku 2022 pracovalo v potravinárskom priemysle 32 144 zamestnancov. Oproti 2. štvrťroku 2021 sa stav zamestnancov zvýšil o 780, čo predstavuje zvýšenie o 2,5 %.