Na zamyslenie sa
"Cesta do pekla alebo bublina v Spoločnej poľnohospodárskej politike." Prečítajte si úvahu ústredného riaditeľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory k aktuálnej téme.
Jozef Artim, ústredný riaditeľ SPPK
Valné zhromaždenie RPPK Levice
Diskusia o aktuálnych témach spojených aj s prípravou novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020 dominovala počas XXIX. Valného zhromaždenia Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Levice.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Únia chce viac odpadovej vody v poľnohospodárstve, Slovensku skôr chýba kvalitná závlaha
Európska komisia chce kvôli suchám zjednodušiť využitie vody z čističiek odpadových vôd na zavlažovanie pôdy. Na Slovensku poľnohospodárstvo ale nevytvára taký tlak na podzemné a povrchové vody ako na juhu Európy. Agrosektor viac trápi zastaraná závlahová sústava.
euractive.sk
SPPK Podcast - Valné zhromaždenie Únie potravinárov Slovenska
Obzrime sa za Valným zhromaždením Únie potravinárov Slovenska, ktoré sa minulý týždeň konalo v Bratislave. Delegáti valného zhromaždenia zároveň diskutovali s hosťami o aktuálnych otázkach v sektore.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Agrofórum 2019
Pozývame Vás na 1. ročník odbornej diskusnej konferencie Agrofórum 2019. Témou konferencie je Vlastné potraviny zo slovenskej pôdy a uskutoční sa 14. marca 2019 v Hoteli Kaskády, Sliač - Sielnica.
Tlačový odbor
Pozvánka na seminár SPP po roku 2020 a oživenie agropotravinárskeho sektora
Pozývame Vás na seminár Spoločná poľnohospodárska politika po roku 2020 a oživenie agropotravinárskeho sektora, ktorý sa uskutoční 7. marca 2019 od 14:00 hod. v kongresovej sále Agroinštitútu Nitra, š.p.
Tlačový odbor
Slovenskí hydinári nespôsobili rast spotrebiteľských cien potravín
Odbytové ceny balených vajec sú oproti vlaňajšku nižšie o 18 až 25 %, čo zodpovedá úrovni roku 2017, keď ich realizačné ceny zaostávali za výrobnými nákladmi hydinárov. Navyše terajší stav absolútne neberie do úvahy ani len nárast takých položiek u prvovýrobcov, ako sú zvýšené ceny energií, zvýšenie minimálnej mzdy a príplatkov za nočnú prácu a prácu cez víkend.
TASR
Kam sme sa to dostali
Roztočila sa vážna hra, v ktorej už nejde o nejakú oblastnú súťaž, kto z koho. Tu ide o samotnú podstatu slovenského agropotravinárstva a česť skutočných poľnohospodárov.
Emil Macho, predseda SPPK
Vyjadrenie SPPK k vetovanému zákonu o neprimeraných vzťahoch v obchode s potravinami
Zákon o neprimeraných vzťahoch v obchode s potravinami považuje SPPK za jeden z najdôležitejších právnych predpisov v rámci potravinárskej legislatívy. Aj preto vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby pri opätovnom prerokovávaní v pléne zákon schválili.
Jana Holéciová, hovorkyňa
Odborné vzdelávanie v oblasti uvádzania prípravkov na ochranu rastlín v Liptovskom Mikuláši
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora organizuje akreditovanú vzdelávaciu aktivitu 6. marca 2019 v Liptovskom Mikuláši.
Katarína Žúžiová, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Do pozornosti
EÚ spustila konzultácie o akčnom pláne ekologického poľnohospodárstva
Európska komisia v piatok spustila verejnú konzultáciu o budúcom akčnom pláne pre ekologické poľnohospodárstvo. Ide o odvetvie, ktoré bude zohrávať dôležitú úlohu pri dosahovaní ambícií Európskej zelenej dohody a cieľov stanovených v stratégii "z farmy na stôl" a stratégii pre biodiverzitu.
Karanténa, výnimky a podmienky návratu do SR, obmedzenia na hraniciach
Od 1. septembra platia nové nariadenia Úradu verejného zdravotníctva SR v rámci podmienok pri návrate na územie SR.
Neformálne zasadnutie Rady ministrov v nemeckom meste Koblenz
Témami neformálneho zasadnutia Rady ministrov poľnohospodárstva a rybného hospodárstva sú poučenie z krízy Covid-19 a dobré životné podmienky zvierat. Nemecké predsedníctvo ho organizuje v meste Koblenz.
Levická výzva
Levickí poľnohospodári vyzývajú svojich kolegov, aby si dobre premysleli, či za situácie neriešenia zásadných agropotravinárskych problémov je vhodné pozývať medzi seba ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského.
Na návšteve u Mareka Krajčoviča SHR
Manželia Krajčovičovci sa z poľnohospodárskej výroby postupne posúvajú aj do potravinárstva. Produkujú vynikajúce ovocné šťavy a sirupy, ktoré sú žiadané už aj vo väčších prevádzkach.