1. Zasadanie krízového štábu na MPRV SR
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory sa 23. marca /pondelok ráno/ zúčastnil prvého rokovania krízového štábu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR už pod vedením nového ministra Jána Mičovského.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Aktualizované k 24.3.: Odporúčania ŠVPS SR na zabránenie šírenia nového koronavírusu pri predaji potravín
V nadväznosti na aktuálnu epidemiologickú situáciu v Slovenskej republike spôsobenú šírením ochorenia COVID-19, Štátna veterinárna a potravinová správa SR odporúča pri predaji potravín, prijať a dodržiavať nasledovné opatrenia.
ŠVPS SR
Prvé stretnutie s novým ministrom
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory sa 22. marca (v nedeľu ráno) v Trnave stretol s novým ministrom pôdohospodárstva Jánom Mičovským.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Stalo sa ešte pred koronavírusom: Zimný seminár
O prínosoch cukrovej vertikály pre slovenskú ekonomiku a poľnohospodárstvo diskutovali účastníci zimného seminára, ktorý ešte pred prepuknutím nákazy na Slovensku zorganizoval cukrovar v Trenčianskej Teplej – Považský cukor, a.s.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Jahňacina čaká na nás
Jahňacina môže zohrať významnú úlohu pri zvládnutí pandémie koronavírusu. Slováci majú týždeň na jej nákup.
Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku
KORONAVÍRUS: INFORMUJEME, 20. marca
Zabezpečenie plynulej výroby potravín je pre nás alfou a omegou. Aktuálny počet chorých: 137
Tlačový odbor SPPK
Spoločná žiadosť obchodníkov, potravinárov a poľnohospodárov na Ústredný krízový štáb SR
Apelujeme na Ústredný krízový štáb Slovenskej republiky, aby vymedzil jeden deň v týždni počas trvania mimoriadneho stavu na území Slovenskej republiky, kedy by boli zavreté všetky obchody vrátane predajní s potravinami a drogériou.
Jana Holéciová, hovorkyňa
Potravinári a hotelieri sa dohodli na vzájomnej spolupráci
Prísne opatrenia na zabránenie šírenia pandémie na jednej strane obmedzili ubytovacie a stravovacie zariadenia pôsobiace v cestovnom ruchu, na druhej strane potravinárske podniky zápasia s poklesom počtu pracovnej sily, pričom im narastajú objednávky zo strany obchodnej siete.
PKS
Usmernenia pre opatrenia v oblasti riadenia hraníc
V Úradnom vestníku EÚ bolo zverejnené Oznámenie Európskej komisie Covid 19 Usmernenia pre opatrenia v oblasti riadenia hraníc na ochranu zdravia a zabezpečenie dostupnosti tovaru a základných služieb
Legislatívny odbor
KORONAVÍRUS: INFORMUJEME, 19. marca
SPPK je pripravená spolupracovať s novým ministrom pôdohospodárstva. Aktuálny počet nakazených: 123
Tlačový odbor SPPK
Do pozornosti
Výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na platby poistného v poľnohospodárskej prvovýrobe
dovoľujeme si informovať Vás, že na internetovej stránke Pôdohospodárskej platobnej agentúry bola zverejnená Výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na platby poistného v poľnohospodárskej prvovýrobe v znení Dodatku č. 2. Výzva je otvorená od 25. 03. 2021 do 25. 05. 2021.
Pripomienky SPPK k Plánu obnovy a odolnosti SR
SPPK v priebehu jesene a záveru roka neustále upriamovala pozornosť na absenciu rezortu v pláne obnovy a apelovala na jeho zaradenie. Medzirezortné pripomienkovanie bolo ukončené 22.3.2021. Celkovo bolo vznesených 2 444 pripomienok, z toho 1375 zásadných.
COVID: Najdôležitejšie zmeny platné od 20. marca 2021
Od 20. marca 2021 v čase od 05:00 hod. do 01:00 hod. nasledujúcej noci platí zákaz vychádzania a to do odvolania, najneskôr však do konca núdzového stavu, teda uplynutím 28. apríla 2021.
Slovenské víno prehráva s koronou. Výsledkom môže byť debakel
Napriek množstvu úspechov slovenských vín v zahraničí často siahneme po cudzokrajných. V obchodných sieťach je u nás zo 100 vín len 30 slovenských. Prečítajte si nový článok zo série SME sebestační. Tentoraz sme sa bližšie pozreli na aktuálny stav v sektore vína.
22. marec - Svetový deň vody
Ústrednou témou či posolstvom tohtoročného Svetového dňa vody je Vážme si vodu. Aktivity v roku 2021 majú jeden cieľ, a to poukázať na skutočnú cenu vody pre všetkých ľudí a tiež na to, ako sa dá lepšie chrániť tento životne dôležitý zdroj.